Sälen i centrala Dalarna

Sälen i Dalarna är ett resmål som passar året om. På vintern bjuds det på förstklassig skidåkning och de andra årstiderna kan man njuta av härligt fiske, vandring i skön natur och avslappnande vistelse i olika typer av boenden.

Skidåkning

På vintern kläs Sälens landskap i vitt och förvandlas till Sveriges mest populära skidort. Det finns hela sju stycken skidanläggningar att välja mellan. I Stöten som bjuder på Sälens högsta fallhöjd på 370 meter finns varierad åkning och något som passar för alla. Även i Lindvallen finns det något för alla. Hundfjället, Högfjället och Tandådalen är skidparadis för både stora och små. Näsfjället är Sälens nordligaste fjäll och här finner du 11 nedfarter samt skoterleder längs med Kungsleden. Kläppen har mindre isvindar från kalfjället än de andra eftersom det ligger skyddat omgivet av skog. Vilken anläggning du än väljer finns förutom utmärkt utförsåkning, även spår för längdåkning och andra spännande aktiviteter som att åka hundspann till exempel.

sälen

Mat och nöje

Sälen har ett stort utbud av restauranger. Många är specialiserade på svensk husmanskost, men du kan även hitta de som har inspirerats från andra delar av världen. Ett tips är den genuina restaurangen Olarsgården där du kan njuta av en god soppa med kantareller eller varför inte prova deras raggmunk. Vill du ha en kulinarisk upplevelse besöker du Onkel Jean vid Högfjället. Utsökta viner och mat lagad av de finaste råvarorna väntar dig här. Detta var bara ett exempel på vad dina smaklökar kan få uppleva i Sälen. Utöver restauranger finns flera cafeterior och bagerier. För dig som vill roa dig arrangeras afterski på flera ställen och flera krogar förvandlas till nattklubbar på kvällen.

Boende

När det gäller boende är det bara att välja och vraka i det enorma utbudet. Vissa veckor på året får man dock vara snabb med att boka eftersom det fort säljs ut. Välj mellan att bo i fjällstuga, på hotell, lägenhetshotell eller vandrarhem. Flera av hotellen erbjuder även spa-behandlingar. På Sälens Högfjällshotell till exempel kan du njuta av både massage och ansikstbehandlingar som utförs av legitimerade terapeuter.

Vasaloppet

Den första söndagen i mars varje år startar det legendariska loppet i Sälen. Det var denna sträcka som Gustav Ericsson Vasa flydde från kung Christians män. Vasaloppet är faktiskt världens längsta längdskidlopp med sina 9 mil. Tävlingen genomfördes för första gången år 1922.

Vår, sommar och höst

För dig som vill vandra i vacker natur finns flera möjligheter. Ett alternativ är att vandra utmed Kungsleden med start vid Högfjällshotellet. Denna del av leden leder genom storslagen fjällnatur. Den som önskar kan följa leden ända upp till Abisko. Vill du lära dig flugfiske anordnas det kurser i Sälen. Du som är erfaren fiskare kommer säkert att uppskatta alla fina fiskevatten i Sälen med omnejd. Till och med golfaren kan få sitt lystmäte stillat här. På en kuperad, spännande bana träffas man och spelar och äter sedan en utsökt lunch på deras verande. Golfklubben i Sälen är känd för att vara en gemytlig och spelvänlig klubb.