Vallåsen i Halland

Bor du i den södra delen av Sverige så hittar du Sveriges mest troligtvis sydligaste skidanläggning på gränsen mellan Halland och Skåne. Söker du skidbackar med bästa kvalitet och bra längd ska du absoluta göra ett besök på Vallåsen. Där hittar du en modern skidanläggning med hela 11 pister i varierande svårighetsgrader. Anläggningen håller högsta klass och pisterna är utmärkt pistade för bästa åkupplevelsen. Det finns sju olika liftar som tar dig till alla pister och den längsta är på hela 1260 meter störtskön åkning och lämnar ingen obemärkt och besviken. Tvärtom kommer du bli förvånad över den vackra anläggningen som få förväntar sig att hitta så långt söderut i Sverige.

Vallåsen i Halland

Lätt att ta sig till Vallåsen

Det var förvånandsvärt enkelt att ta sig till Vallåsen. På helgerna går en buss med det fyndiga namnet Fjällexpressen. Bussen kostar inte mer än en drink i baren och startar i Malmö för att göra några stopp på vägen för att plocka upp fler sugna skidåkare. Trots det tidiga morgontimmen så var det hög förväntan i bussen och restiden var cirka två och en halv timme trots stoppen. Väl framme i Vallåsen är det bara att dra på sig skidorna och bege sig till den efterlängtade backen med de generösa tiderna.

Hungrig

Det finns en fint restaurang i anslutning till anläggningen. Priserna är låga och ligger under en vanlig lunch ute på stan. Det låga priset gjorde att jag kunde hålla magen mätt och jag unnade mig till och med en starköl till maten då de har fullständiga rättigheter. Allt detta utan att jag kände mig skinnad på pengar. Det var även många barnfamiljer där och med de låga priserna och fina utbudet gjorde att alla fick vad de önskade utan att behöva tömma plånboken.

Vallåsen i Halland

Boende

Det finns många fina möjligheter att hyra rum i närheten till skidbackarna. Det finns allt från hotell till vandrarhem. Det finns flera olika alternativ till boende inklusive mat och andra fasceliteter såsom vedeldad bastu och vildmarksbad. De flesta av rummen finns inom en radio av fem kilometer från skidanlägningen. Det brukar vara en favorit att få komma till hotellet och njuta av en god middag och sedan få gå och sätta sig under en stjärnklar himmel i ett varmt bad och koppla av. Varje muskel tar åt sig av värmen och återhämtar sig från dagens ansträningningar. Det är en upplevelse att sitta i vildmarksbadet med det varma smekande vattnet och samtidigt ha frisk, fräsch, kall luft omkring dig. Glöm inte att använda toppluva Om det finns en äkta vedeldad bastu uppmanar jag dig att prova den. Har den dessutom många lavastenar så kan jag garantera att du kommer att få uppleva en hälsofrämjande ånga som får din kropp att slappna av totalt. Se til att inte elda upp bastun i mer än 70 grader för bästa effekt. Kommer bastun upp i över 70 grader kommer din upplevelse av bastubadet inte ha samma effekt som om du ligger mellan 60-70 grader. Ångar blir för varm och du kommer uppleva att ångan bränner nerför luftrören istället för att tillföra den fukt som både du och din kropp längtar efter.